Logga in
Tillverkning av förfyllda sprutor, PFS
 
APL erbjuder tillverkning av förfyllda sprutor, en produkttyp som i allt större utsträckning efterfrågas av både biotechföretag och läkemedelsföretag. APLs målsättning är att tillhandaha en flexibel plattform för många olika sprut- och nållösningar för hantering av proteinläkemedel och andra typer av injicerbara läkemedel.
 
Olika varianter av sprutor kan hanteras, med nål eller t.ex. Luer fattning. Proppar finns med eller utan teflonöverdrag. Fyllning och förslutning kan ske både med och utan begasning samt under vakuum. Dispensering kan utföras utan kontakt med metaller och även viskösa produkter kan hanteras.
 
Kapaciteten är ca. 4000/timme, beroende på typ av produkt och process. Visuell kontroll, etikettering och packning sker enligt APLs ordinarie rutiner. Fyllningsnoggrannhet är volymberoende, upp till 0,2 ml med +/- 2%, upp till 0,2-1 ml med +/- 1% och över 1 ml med +/- 0,5%. Tillverkningen sker aseptiskt i klass A-miljö.
 
I en första fas har tillverkningsutrustningen anpassats för kliniska prövningsuppdrag och kommersiell tillverkning i mindre batcher. Genom kompletterande investeringar kommer APL öka kapaciteten för att kunna hantera större volymer.
 
Tillverkningen av förfyllda sprutor sker på APLs anläggning i Umeå där APL redan tillverkar injektionsläkemedel i många olika typer av förpackningar. APL har lång erfarenhet och god kunskap och kapacitet av både steril och aseptisk produktion på anläggningen i Umeå.

© Apotek Produktion & Laboratorier AB / Ansvarig utgivare Eva Sjökvist Saers