Navigera upp
Logga in
Förskrivning
Förskrivning av extemporeläkemedel görs på samma sätt som andra läkemedel.

Lagerberedningar

Samtliga lagerberedningar har varunummer, finns i befintliga varuregister och förskrivs/beställs på samma sätt som övriga läkemedel.

Extemporeläkemedel

Extempore kan förskrivas både på traditionella receptblanketter och via e-recept. Det är du som förskrivare som har särskilt ansvar för att läkemedlet är medicinskt ändamålsenligt och att doseringen är korrekt.

Var speciellt noggrann med att ange användningssätt eller indikation på receptet eftersom uppgifterna har betydelse för hur produkten ska tillverkas och ligger till grund för bedömning av hållbarhet och användningstid.

Extemporeläkemedel omfattas av läkemedelsförmånen på samma sätt som godkända läkemedel. Använd en separat receptblankett för varje extemporeläkemedel och lägg gärna till ordet ”Extempore”. Receptblanketter med någon form av förtryckta läkemedelsuppgifter får inte användas.

Förskrivning via e-recept

Frekventa extemporeberedningar finns med varunamn i journalsystemens varuregister. För beredningar som saknas i varuregistret används ”Extempore e-förskrivning” som varunamn. I doseringsfältet skriver du komposition, förpack-ningsstorlek, antal förpackningar, dosering och användningssätt/indikation.

Favorit Tipsa Skriv ut

© Apotek Produktion & Laboratorier AB / Ansvarig utgivare Eva Sjökvist Saers