APL arbetar kontinuerligt med hållbart värdeskapande och att utveckla samhällsuppdraget att tillverka och tillhandahålla extemporeläkemedel för patienter med särskilda behov. Med hjälp av 3D-printing av läkemedel kommer APL kunna bidra till att patienter får en specifik dos och anpassad beredningsform.
Som Sveriges ledande tillverkare av extemporeläkemedel har APL investerat i 3D-printingteknologi som erbjuder stora fördelar jämfört med konventionell extemporetillverkning, både ur patientsäkerhets- och hållbarhetsperspektiv. Genom automatiserad tillverkning av läkemedel med hjälp av 3D-printing ser vi följande fördelar:
Trots att tekniken för 3D-printing av läkemedel har funnits på marknaden sedan 2015 så är det få läkemedelsföretag som utnyttjar tekniken. Med hjälp av 3D-printing kan man individanpassa dos och beredningsform av ett läkemedel och samtidigt möjliggöra effektivare administrering av läkemedlet till små barn eller svårt sjuka patienter. Mer exakt dosering kan även bidra till mindre biverkningar.
Vi arbetar för en hållbar utveckling och hållbart värdeskapande Med hjälp av 3D-printing kan vi ta fram en exakt dos och undviker därmed svinn samt att det ger bättre arbetsmiljö med minskad risk för belastningsskador och mer begränsad exponering mot toxiska substanser för personalen. Införandet av 3D-printing gynnar därmed den långsiktiga ekonomin, arbetsmiljön, en hållbar utveckling samt vår miljö.
Sektionschef Christina Holmberg är projektägare för implementeringen av 3D-printing av läkemedel på APL:
-3D-printing är mycket passande för vår verksamhet då vi arbetar med individanpassade läkemedel i små volymer. En patient kan få exakt dos av sitt läkemedel och sjukvårdspersonal och till exempel föräldrar till svårt sjuka barn slipper krossa och mäta upp läkemedlet för att få till en anpassad lägre dos. Ett annat exempel är att man kan anpassa beredningsformen så att patienten kan få antingen en tugg- eller munlöslig tablett, eller en tablett som löses upp helt i vatten och ges via sond, berättar Christina.
En mer exakt dosering med hjälp av 3D-printing bidrar till att minska biverkningar. Ett exempel är små barn med cancer som ofta får högt blodtryck som biverkan av sin cancerbehandling, där det inte finns något läkemedel mot högt blodtryck anpassat för barn. Tidigare krossade man en blodtryckssänkande tablett anpassad för en vuxen och försökte mäta upp den mängd ”tablettkross” som man uppskattar motsvara en lämplig dos för barn. Det blir en osäker dosering där för hög dos kan leda till biverkningar och en för låg dos orsakar utebliven effekt. Med 3D-printing elimineras risken för osäker dosering.