”Jag vill arbeta med något som gör nytta och räddar liv.”

Berfin Sandalci, Farmaceut

Fyra snabba fakta om Berfin:

Arbetar med på APL
Farmaceut på Extempore

Utbildning
Apotekare

Oumbärligt på jobbet
Bra stämning mellan kollegorna

medarbetare på labbet

Hej Berfin! Vad fick dig att välja läkemedelsindustrin?
Dels på grund av utbildningen men också för att jag vill arbeta med något som gör nytta och räddar liv. Jag kommer också från en läkarfamilj.

Vilket är ditt bästa råd till studenter och nyutexaminerade som gärna vill jobba på APL?
Våga söka även om du inte uppfyller alla kvalifikationer! Det är brist på farmaceuter och APL behöver fler med den utbildningen. Sen lär man sig mycket när man börjar arbeta och man utvecklas också som person.

Har du några tips till dem som är i början av sin karriär?
Ge inte upp om du kanske inte får det jobb du önskar i början. Oftast dyker tjänster upp igen och får du inte jobbet på första försöket kanske du får det nästa gång. Gå på konferenser och nätverksevent med Apotekarsocieteten eller Sveriges farmaceuter och skapa kontakter som kan leda till jobb. Försök skaffa GMP-erfarenhet, för de flesta avancerade arbeten inom industrin kräver det.

Vilka förmåner finns på APL?
Vi har en hel del förmåner. I Stockholm har vi ett eget gym och gratis träningspass i yoga och cirkelträning med extern instruktör. Vi har också en lunchrestaurang i huset med god mat till subventionerat pris. Vi har kontorstider med möjlighet till flex morgon och kväll vilket underlättar om du har småbarn och vi har ledigt klämdagar (eftersom vi arbetar in tiden över året).

Vad gör ni i er arbetsgrupp?
Vi arbetar med extemporetillverkning där vi skräddarsyr och tillverkar läkemedel utifrån beställning från apotek. Det kan vara till en patient som inte tål laktos i ett visst läkemedel. Läkaren kan då skriva ut en komposition av läkemedlet som inte innehåller laktos. Det kan också vara orala lösningar till småbarn. Vi tillverkar allt från suppositorer och orala lösningar för småbarn som inte kan svälja tabletter, till kapslar, sterila ögondroppar och krämer.

Farmaceuten tillverkar själva innehållet och teknikerna fyller det i kapslar. Som farmaceut får man även granska beställningsdokumenten och slutprodukten. Man kan också vara den som planerar produktionen.

Vad är det bästa med ditt arbete?
Arbetsuppgifterna! Att ingen dag är den andra lik. Vi får alltid olika beställningar som vi ska tillverka. Plötsligt kan det vara en beställning som ingen tidigare gjort eller som man inte ens visste fanns. Man använder verkligen sina kunskaper från utbildningen. Det är som galenik-kursen kan man säga. Kollegorna är också viktiga för mig. Vi ställer alltid upp för varann och hjälper varann och ger tips så att tillverkningen kan gå fortare eftersom vi har ett gemensamt mål - att leverera våra läkemedel i tid. APL är ett familjärt företag och det är lätt att lära känna kollegor från olika avdelningar.

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?
När en beredning eller komposition inte beter sig som den ska eller om det är brist på en råvara och vi ändå måste leverera i tid, då gör vi det bästa av situationen och försöker hitta en lösning så att patienten kan få sitt läkemedel.

Vad engagerar dig på jobbet?
Att vi räddar liv. Jag gör alltid mitt bästa för att leverera i tid.

Har du fått någon karriärutveckling?
Jag har engagerat mig i friskvårdsgruppen och trivselgruppen. Jag är även facklig representant för Sveriges farmaceuter.

 

Kontaktuppgifter

Besöksadress:

Prismavägen 2, Kungens Kurva


010-447 96 00


Övrig kontaktinformation

Om APL

APL är en av Europas största tillverkare av extemporeläkemedel. Vi är ledande kontraktstillverkare inom Life Science i Skandinavien och etablerad partner för tjänster och produkter till apotek. Med våra 489 medarbetare och fyra produktionsanläggningar har vi resurser för utveckling, analys och tillverkning av läkemedel. APL bidrar till läkemedel som förbättrar och räddar liv.


Läs mer