AIDA

AIDA är APLs informationsdatabas som innehåller information om APLs läkemedel, framförallt lagerberedningar.

Produktresumé är produktinformation som är granskad och beviljad av Läkemedelsverket för rikslicenser.


Produktmonografi är produktinformation som inte är granskad av Läkemedelsverket. Förskrivaren har ansvar för att läkemedlet är medicinskt ändamålsenligt och att doseringen är adekvat.


Skyddsinformation visas där behov finns.


Hittar du inte det du söker efter?

Kontakta kundservice:

010-447 97 00
kundservice@apl.se

Ketobemidon APL 20 mg/ml Injektionsvätska, lösning

Narkotika klass II: Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.

ATC-kod: N02AB01

Förpackning Receptbelagd Övriga förskrivare Varunr
Injektionsflaska, 10 milliliter Ja - 360032
Informationen i produktmonografin för nedanstående produkt har inte granskats av Läkemedelsverket. Förskrivaren av produkten har ansvar för att läkemedlet är medicinskt ändamålsenligt och att doseringen är adekvat. Uppgifterna i denna produktmonografi baseras på litteratur av relevans för läkemedlet och information från förskrivare med klinisk erfarenhet.
1 Läkemedlets namn

Ketobemidon APL 20 mg/ml injektionsvätska, lösning

2 Kvalitativ och kvantitativ sammansättning

1 ml innehåller:
Ketobemidonhydroklorid 20 mg

Hjälpämne med känd effekt:
Natrium 0,086 mmol/ml (1,97 mg/ml)

För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt 6.1.

3 Läkemedelsform

Injektionsvätska, lösning
Klar och färglös vätska

pH 4,0 - 7,0

4 Kliniska uppgifter
4.1 Terapeutiska indikationer

Svåra smärttillstånd såsom vid cancer, njur- och gallsten, frakturer samt postoperativt där annan opioidmedicinering gett otillräcklig effekt och som komplement till regional anestesi.

4.2 Dosering och administreringssätt

Ketobemidon APL 20 mg/ml injektionsvätska, lösning kan ges intravenöst eller subkutant och är avsedd för fyllning av kassetter och infusions/injektionspump, efter spädning med natriumklorid 9 mg/ml.

Individuell dosering i samråd med smärtspecialist. Dosens storlek är beroende av patientens tillstånd, ålder, vikt och smärtans svårighetsgrad. Till äldre patienter ska dosreducering övervägas. Dosen ska titreras för att ge optimal smärtlindring med minimala biverkningar.

Monitorering:
Andningsfrekvens, sederingsgrad, smärtskattning.

4.3 Kontraindikationer

Överkänslighet mot den aktiva substansen eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt 6.1.

Sekretstagnation
Andningsdepression
Sömnmedelspåverkan
Alkoholpåverkan

4.4 Varningar och försiktighet

Tolerans samt fysiskt och psykiskt beroende kan utvecklas. Psykiskt beroende är emellertid sällsynt, förutsatt att ketobemidon används korrekt och under noggrann övervakning av läkaren.

Liksom för andra opioider kan patienter som behandlas med ketobemidon uppleva andningsdepression, vilket även inkluderar central sömnapné och sömnrelaterad hypoxemi. Patienten ska därför övervakas med tanke på biverkningar. Förekomsten av andningsdepression ökar med ökad dos. När ketobemidon kombineras med läkemedel som påverkar centrala nervsystemet (CNS) förvärras andningsdepressionen. Överväg att minska dosen i enlighet med gällande riktlinjer för nedtrappning av opioider hos patienter som uppvisar symtom på andningsdepression, inklusive central sömnapné, se avsnitt 4.5.

Försiktighet rekommenderas när ketobemidon administreras samtidigt med läkemedel som påverkar de serotonerga neurotransmittorsystemen. Ett potentiellt livshotande serotonergt syndrom kan utvecklas vid samtidig användning av serotonerga läkemedel, se avsnitt 4.5. Om serotonergt syndrom misstänks ska behandling med ketobemidon avbrytas.

Patienter med bronkialastma kan uppleva fler biverkningar, eftersom opioider minskar andningsdriften och därför ökar luftmotståndet.

Ketobemidon bör användas med försiktighet hos patienter med förhöjt intrakraniellt tryck, medvetslöshet, koma eller skallskada.

Ketobemidon kan orsaka bradykardi och ska därför användas med försiktighet till patienter med bradyarytmier.

Ketobemidon kan orsaka urinretention och ska användas med försiktighet till patienter med prostataförstoring eller urinrörsförträngning.

Ketobemidon förlångsammar motiliteten i mag-tarmkanalen och ska därför användas med försiktighet till patienter som genomgått operation i mag-tarmkanalen.

Försiktighet iakttas och dos reduceras vid användning till patienter med nedsatt lever- och/eller njurfunktion, lungsjukdomar samt äldre och försvagade patienter.

Ångest kan uppträda vid användning av ketobemidon i kombination med alkohol och/eller sedativa.

Opioidinducerad hyperalgesi (OIH) är ett paradoxalt svar på en opioid, särskilt vid höga doser och/eller kronisk användning, där det sker en ökning i smärtupplevelsen trots stabil eller ökad opioidexponering. När OIH misstänks, bör dosen av opioider om möjligt reduceras, opioiden sättas ut eller så kan byte mot annan opioid ske.

Hjälpämne med känd effekt:
Detta läkemedel innehåller mindre än 1 mmol (23 mg) natrium per ml, d.v.s. är näst intill “natriumfritt”.

4.5 Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner

Samtidig administrering av ketobemidon och barbiturater, fenobarbital och primidon, bör undvikas. Risken för andningsdepression är förhöjd vid samtidig behandling med opioider och barbiturater. Om läkemedlen ges samtidigt ska andning monitoreras noga.

Samtidig användning av opioider och MAO-hämmare kan leda till CNS-excitation, hyperpyrexi, konvulsioner och hypo- eller hypertoni. Ketobemidon ska därför inte användas samtidigt eller inom 14 dagar efter avslutad behandling med MAO-hämmare.

Samtidig administrering av ketobemidon och ett serotonergt läkemedel som t.ex. en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI), en selektiv serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI), ett tricykliskt antidepressivt läkemedel (TCA), en triptan, en 5-HT3-receptorantagonist, ett läkemedel som påverkar serotonin transmittorsystemet (t.ex. mirtazapin, trazodon, tramadol) eller en MAO-hämmare, kan öka risken för serotonergt syndrom som är ett potentiellt livshotande tillstånd.

Samtidig användning av ketobemidon med andra läkemedel som påverkar CNS-systemet, t.ex. bensodiazepiner och andra sedativa/hypnotika läkemedel, övriga opioider, anxiolytika, lugnande medel, narkosmedel, antipsykotika, muskelrelaxantia och sederande antihistaminer samt alkohol kan orsaka andningsdepression och djup sedering. Detta kan potentiellt leda till hypoventilering, hypotoni och sänkt medvetandegrad, koma och dödsfall. Vid samtidig administrering ska dosering och behandlingstid begränsas till minsta möjliga. Patienterna ska följas upp avseende tecken och symtom på andningsdepression och dåsighet.

Ketobemidon kan öka plasmakoncentrationen av busulfan vid samtidig behandling. Om läkemedlen ges samtidigt bör busulfankoncentrationen monitoreras och biverkningar uppmärksammas. Dosering av busulfan kan behöva justeras.

4.6 Fertilitet, graviditet och amning
Graviditet

Adekvata data från behandling av gravida kvinnor med ketobemidon saknas. Någon teratogen effekt av ketobemidon är inte känd. Ketobemidon tillhör gruppen opioider och ska, om möjligt, undvikas under graviditeten. Det finns ingen säkerställd ökad risk för fosterskador vid behandling i tidig graviditet. En eventuell riskökning är inte heller så stor i det enskilda fallet att det finns anledning till oro om kvinnan har använt ketobemidon i tidig graviditet. Vid längre tids behandling under senare delen av graviditeten är det vanligt att opioider orsakar abstinenssymptom hos det nyfödda barnet. Ges opioider i anslutning till förlossningen, finns risk för andningsdepression hos barnet. Ansvarig barnläkare bör informeras.

Ketobemidon APL 20 mg/ml injektionsvätska, lösning ska användas under graviditet endast då det är absolut nödvändigt.

Amning

Ketobemidon passerar över i modersmjölk. Baserat på data från fem kvinnor kan den relativa barndosen beräknas till som högst cirka 10 %. Kliniska data på barn saknas.

Ketobemidon APL 20 mg/ml injektionsvätska, lösning ska inte ges under amning.

Fertilitet

Långvarigt bruk av opioider kan associeras med minskade nivåer av könshormoner och relaterade symtom som minskat intresse för sex, impotens eller infertilitet.

4.7 Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner

Ketobemidon APL 20 mg/ml injektionsvätska, lösning har påtaglig effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner.

4.8 Biverkningar

Biverkningar som kan förekomma visas nedan enligt MedDRA-klassificering av organsystem. De flesta biverkningarna är dosberoende.

Frekvenserna definieras enligt följande indelning:
Mycket vanliga (>1/10)
Vanliga (>1/100, <1/10)
Mindre vanliga (>1/1000, <1/100)
Sällsynta (>1/10000, <1/1000)
Mycket sällsynta (<1/10000)
Ingen känd frekvens

Immunsystemet

Sällsynta

Överkänslighetsreaktioner

Psykiska störningar

Vanliga

Eufori

Ingen känd frekvens

Förvirring, beroende, abstinensbesvär

Centrala och perifera nervsystemet

Vanliga

Sedering, yrsel

Ingen känd frekvens

Huvudvärk

Ögon

Mindre vanliga

Dimsyn

Hjärtat

Vanliga

Bradykardi

Blodkärl

Vanliga

Blodtrycksfall

Andningsvägar, bröstkorg och mediastinum

Vanliga

Andningsdepression

Magtarmkanalen

Mycket vanliga

Muntorrhet

Vanliga

Illamående, kräkningar, obstipation

Hud och subkutan vävnad

Vanliga

Klåda

Sällsynta

Angioödem, urtikaria, utslag

Njurar och urinvägar

Vanliga

Urinretention


Rapportering av misstänkta biverkningar
Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning till (se detaljer nedan).

Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
www.lakemedelsverket.se

4.9 Överdosering

Risk för överdosering vid kombination med andra opioider eller regionala blockader.

Symtom
Liksom för övriga opioider, karaktäristiska symtom med andningsdepression som största risk.

Behandling
Behandling av överdosering sker enligt gängse rutiner för opioidintoxikationer.
Antidot: Naloxon.

5 Farmakologiska egenskaper
5.1 Farmakodynamiska egenskaper

Farmakoterapeutisk grupp: Analgetika, opioider, fenylpiperidinderivat, Ketobemidon

ATC-kod: N02AB01

Ketobemidon är ett starkt opioidanalgetikum av fenylpiperidinderivattyp och är strukturellt besläktad med petidin. Ketobemidon är µ-opioidreceptoragonist (MOR) och har visat sig vara en NMDA-receptorantagonist. Därför används ketobemidon för vissa typer av smärta som inte svarar bra på andra opioider. Trots en relativt låg µ-receptoraffinitet har ketobemidon en högre analgetisk effekt än morfin vid systemisk administrering. Det beror troligen på dess höga lipofilicitet och därmed högre CNS-penetration. 

5.2 Farmakokinetiska egenskaper

Absorption
Den analgetiska effekten av ketobemidon uppnås inom 10-30 minuter efter intravenös administrering och varar i 3-5 timmar.

Distribution
Distributionsvolymen är 4-6 l/kg vid intravenös administrering under operation (efter anestesi) och 2-4 l/kg vid postoperativ administrering. Maximal serumkoncentration (Cmax) på över 500 ng/ml har observerats hos vissa patienter efter en intravenös dos av 10 mg ketobemidon. Under kontrollerad analgesi med i.v. ketobemidon (medelvärde på 2,3 mg/timme) var medelplasmakoncentrationen 28 ng/ml och lägsta effektiva plasmakoncentration 25 ng/ml.

Metabolism
Ketobemidon är ett CYP2C9 och CYP3A4 substrat och metaboliseras i levern via N-demetylering, ringhydroxylering, O-metylering och O-konjugering. Den huvudsakliga fas I-reaktionen är N-demetylering. Huvudsakliga metaboliter är norketobemidon, 4´-hydroxyketobemidon och hydroxymetoxyketobemidon. Ketobimedon anses generellt sakna farmakologiskt aktiva metaboliter, vilket är en fördel för patienter med nedsatt njurfunktion.

Elimination
Plasmahalveringstid för ketobemidon är 2-2,5 timmar efter intravenös administrering. Längre halveringstider har rapporterats (cirka 3,8 timmar) vid intravenös administrering under operation (efter induktion). Detta beror troligen på förändringar i den regionala hemodynamiken. Vid fortsatt administrering postoperativt minskas halveringstiden till cirka 2 timmar.

70 - 80 % av en intravenös dos av ketobemidon återfinns i urinen som aktiv substans eller metaboliter där konjugerade metaboliter står för upp till 60 % av en dos. 17 % av en intravenös dos utsöndras som oförändrad substans i urinen. 10-37 % återfinns som norketobemidon. Mindre än 2 % av en intravenös dos av ketobemidon återfinns i faeces (troligen som konjugat) vilket indikerar viss gallutsöndring.

Plasmaclearance för ketobemidon är 0,5-0,7 l/kg/timme efter intravenös dos.

5.3 Prekliniska säkerhetsuppgifter

-

6 Farmaceutiska uppgifter
6.1 Förteckning över hjälpämnen

Natriumklorid 5 mg
Vatten för injektionsvätskor

pH: 4,0-7,0
Utan konserveringsmedel

6.2 Inkompatibiliteter

-

6.3 Hållbarhet

2 år.

6.4 Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras vid högst 25 °C.

6.5 Förpackningstyp och innehåll

Injektionsflaska, 10 ml.

6.6 Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering

Inga särskilda anvisningar.

7 Tillverkare av rikslicensen

Apotek Produktion & Laboratorier AB
Prismavägen 2
141 75 Kungens Kurva

8 Läkemedelsverkets diarienummer och datum för beviljande av rikslicensen

9 Datum för läkemedelsverkets översyn av produktresumén

10 Datum för senaste revision

2023-06-16

{
    "productId": 130,
    "atcCode": "N02AB01",
    "nationalLicense": false,
    "strength": "20 mg/ml",
    "name": "Ketobemidon APL",
    "form": "Injektionsvätska, lösning",
    "nplId": "20030804002232",
    "narcoticsClass": "II",
    "narcoticsClassWarningHeadline": "Narkotika klass II",
    "narcoticsClassWarningText": "Beroendeframkallande medel. Iakttag största försiktighet vid förskrivning av detta läkemedel.",
    "specialRecipeForm": true,
    "medicalDeviceProduct": false,
    "therapyAreas": [
        {
            "therapyAreaId": 9,
            "name": "Smärta"
        }
    ],
    "productItems": [
        {
            "productItemId": 152,
            "nordicItemNumber": "360032",
            "packagingDescription": "Injektionsflaska, 10 milliliter",
            "price": null,
            "requirePrescription": true,
            "includedInInsurance": false,
            "otherPrescribers": []
        }
    ],
    "productDocumentUrl": "/Web/product/130/productdocument",
    "safetyInformationUrl": null,
    "productDocumentType": "ProductMonograph",
    "deRegistredDate": null,
    "fullName": "Ketobemidon APL 20 mg/ml Injektionsvätska, lösning"
}

Orderläggning

Extemporeläkemedel och lagerberedningar

Beställ online via EbEx

Kundservice

Telefon: 010-447 97 00
e-post: kundservice@apl.se

 

Ordinarie öppettider:
Helgfria vardagar 08:00-17:00

 

Reservrutin

Reservrutinen används endast för akuta medicinskt viktiga beställningar av extemporeläkemedel under tiden EbEx ordersystem inte kan nås. För att kunna använda dig av rutinen så krävs det att du redan är befintlig kund hos APL och har ett kundnummer.

Beställningar görs på för ändamålet avsedd blankett och får inte innehålla några patientuppgifter.

Beställningen skickas via e-post till kundservice@apl.se.


 

Kontaktuppgifter

Besöksadress:

Prismavägen 2, Kungens kurva


010-447 96 00


Alla kontaktuppgifter


Vi gör skillnad för patienter med särskilda behov

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) är ett av Europas ledande företag inom tillverkning av extempore och lagerberedningar. Vi arbetar på uppdrag av samhället och andra läkemedelsföretag för att skapa största möjliga patientnytta. I uppdraget ingår även beredskap att upprätthålla verksamheten i krissituationer. Vår vision är att vi gör skillnad för patienter med särskilda behov. Vi är också en etablerad kontraktstillverkare inom Life Science-industrindär vi tillhandahåller utveckling, analys och tillverkning. Med cirka 500 medarbetare och fyra tillverkningsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå tar vi fram läkemedel som förbättrar och räddar liv.


Läs mer