Antibiotikaspädning

Snabb och säker spädning av antibiotika med våra produkter

Vårt nya koncept sparar tid

Med en adapter som sätts på mätglaset minskar arbetstiden för spädning av antibiotikamixturer. Också själva tillredningstiden kortas avsevärt tack vare färre arbetsmoment. Det nya konceptet ökar säkerheten genom att risken för spridning av damm minskar och därmed risken för allergier. Varken speciella beredningsrum eller blandningsskåp behövs heller, och kostnaderna för engångsmaterial som till exempel arm- och munskydd minimeras också.

Se längre ner för artiklar med varunummer, produktblad och bruksanvisning.

mätglas med adapter

Mätglas med engångsadapter

Mätglaset med specialdesignad adapter passar till alla antibiotikaflaskor på marknaden. Skalan på mätglaset är direkt anpassad för de volymer som förekommer vid antibiotikaspädning. Adaptern kan mycket enkelt sättas på mätglaset och ger en bra ergonomi. Den är också utprovad så att vattnet överförs till flaskan i jämn takt.

Separata mätglas används för penicilliner, cefalosporiner och övriga antibiotika och antivirala medel. Ett kabinett med plats för tre mätglas har tagits fram. Kabinettet tar liten plats och kan placeras på en bänkyta eller hängas upp på väggen.

Material och miljöaspekter

Materialen är utvalda för deras låga miljöpåverkan och goda möjlighet till återvinning.

 • Mätglas: Polypropen (PP)
 • Adapter: Polyeten (LDPE)
 • Kabinett: PET-G

Granskning

Resultat från mätningar vid användning av mätglas med adapter visar att det inte bildas någon aerosol och risken att exponeras för allergiframkallande ämnen bedöms som försumbar. Mätningarna har genomförts av experter inom arbetsmiljö på Previa. Konceptet för antibiotikaspädning innefattande mätglaset med tillhörande spädningsadapter har presenterats för Arbetsmiljöverket och Läkemedelsverket.

Användning och rengöring

Spädning av antibiotikamixturer på apotek görs på därför avsedd plats för beredning av antibiotika enligt gällande föreskrifter från Läkemedelverket. Vätskemängden mäts upp i mätglaset och adaptern ansluts till mätglaset. Adaptern hålls mot mynningen på flaskan varvid vätskan överförs. Flaskan med antibiotikaberedning försluts på vanligt sätt. Efter användning kasseras adaptern och mätglaset placeras upp och ner för att dropptorka i kabinettet. Kabinettet kan torkas eller spritas av.

Beställning

Följande artiklar beställs via Tamro på samma sätt som registrerade läkemedel:

 • Kabinett med 3 mätglas
  Vnr 331637
 • Mätglas
  Vnr 331645
 • Spädningsadapter, 100 st
  Vnr 331660
   

Orderläggning

Extemporeläkemedel och lagerberedningar

Beställ online via EbEx

Kundservice

Telefon: 010-447 97 00
e-post: kundservice@apl.se

 

Ordinarie öppettider:
Helgfria vardagar 08:00-17:00.

 

Öppettider sommar:
Helgfria vardagar 08:00-16:00.

Gäller 24 juni-16 augusti 2024.

 

Reservrutin

Reservrutinen används endast för akuta medicinskt viktiga beställningar av extemporeläkemedel under tiden EbEx ordersystem inte kan nås. För att kunna använda dig av rutinen så krävs det att du redan är befintlig kund hos APL och har ett kundnummer.

Beställningar görs på för ändamålet avsedd blankett och får inte innehålla några patientuppgifter.

Beställningen skickas via e-post till kundservice@apl.se.


 

Kontaktuppgifter

Besöksadress:

Prismavägen 2, Kungens kurva


010-447 96 00


Alla kontaktuppgifter


Vi gör skillnad för patienter med särskilda behov

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) är ett av Europas ledande företag inom tillverkning av extempore och lagerberedningar. Vi arbetar på uppdrag av samhället och andra läkemedelsföretag för att skapa största möjliga patientnytta. I uppdraget ingår även beredskap att upprätthålla verksamheten i krissituationer. Vår vision är att vi gör skillnad för patienter med särskilda behov. Vi är också en etablerad kontraktstillverkare inom Life Science-industrindär vi tillhandahåller utveckling, analys och tillverkning. Med cirka 500 medarbetare och fyra tillverkningsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå tar vi fram läkemedel som förbättrar och räddar liv.


Läs mer