Vår roll i samhället


Vi är bryggan mellan patienter med särskilda behov och läkemedelsmarknaden i de fall de kommersiella aktörerna inte har möjlighet att leverera vad som krävs.

Genom statens ägaranvisning har vi fått i uppdrag att tillhandahålla extemporeläkemedel och lagerberedningar för att i största möjliga mån ge patienter med särskilda behov individanapssat läkemedel . Det kan t.ex handla om

  • godkänt läkemedel med en önskad substansen saknas
  • rätt styrka och/eller läkemedelsform saknas
  • önskat läkemedel har så kort hållbarhet att det måste färdigställas i anslutning till användning
  • godkänt läkemedel innehåller ett ämne som patienten är överkänslig mot

Förskrivning av extemporeläkemedel och lagerberedningar sker i samarbete med specialistläkare, förskrivare och myndigheter.

När förskrivning av ett extemporeläkemedel blir mer omfattande kallas det för en lagerberedning. Lagerberedningar serietillverkas, har längre hållbarhet och kan levereras snabbare än extemporeläkemedel.

I över 30 år har vi, tillsammans med vården, utvecklat och tillverkat extemporeläkemedel för individanpassad behandling till en enskild patient. Extemporeläkemedel förskrivs på samma sätt som andra läkemedel och används inom flera stora terapiområden, till exempel smärta, hud, tandvård, barnmedicin, hjärta/kärl och veterinärmedicin. Sortimentet är utvecklat utifrån de behov som vårdpersonal har framfört till oss. Det nära samarbete mellan användare, utvecklare och tillverkare har gjort att vi har byggt upp en omfattande sakkunskap om de krav som vården ställer.

Vad är extemporeläkemedel?

Extemporeläkemedel är läkemedel som specialtillverkas till en individ som inte kan använda de läkemedel som finns på marknaden.


Vad är extemporeläkemedel?

Ett viktigt samhällsuppdrag

APL har ett samhällsuppdrag: vi tillhandahåller extemporeläkemedel och lagerberedningar utifrån patientens och vårdens behov. I över 30 år har vi i samarbete med vården utvecklat och tillverkat extemporeläkemedel för individanpassad behandling. Det är vi mycket stolta över. 

Se vår film om APLs samhällsuppdrag

När används extemporeläkemedel?

Här är några exempel:

  • När kommersiellt läkemedel med den önskade substansen saknas
  • När rätt styrka och/eller läkemedelsform saknas, till exempel oral lösning med lägre styrka till barn
  • När kommersiellt läkemedel innehåller ett ämne som patienten är överkänslig mot, vi tillverkar till exempel kapslar utan laktos

Orderläggning

Extemporeläkemedel och lagerberedningar

Beställ online via EbEx

Kundservice

Telefon: 010-447 97 00
e-post: kundservice@apl.se

 

Ordinarie öppettider:
Helgfria vardagar 08:00-17:00.

 

Öppettider sommar:
Helgfria vardagar 08:00-16:00.

Gäller 24 juni-16 augusti 2024.

 

Reservrutin

Reservrutinen används endast för akuta medicinskt viktiga beställningar av extemporeläkemedel under tiden EbEx ordersystem inte kan nås. För att kunna använda dig av rutinen så krävs det att du redan är befintlig kund hos APL och har ett kundnummer.

Beställningar görs på för ändamålet avsedd blankett och får inte innehålla några patientuppgifter.

Beställningen skickas via e-post till kundservice@apl.se.


 

Kontaktuppgifter

Besöksadress:

Prismavägen 2, Kungens kurva


010-447 96 00


Alla kontaktuppgifter


Vi gör skillnad för patienter med särskilda behov

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) är ett av Europas ledande företag inom tillverkning av extempore och lagerberedningar. Vi arbetar på uppdrag av samhället och andra läkemedelsföretag för att skapa största möjliga patientnytta. I uppdraget ingår även beredskap att upprätthålla verksamheten i krissituationer. Vår vision är att vi gör skillnad för patienter med särskilda behov. Vi är också en etablerad kontraktstillverkare inom Life Science-industrindär vi tillhandahåller utveckling, analys och tillverkning. Med cirka 500 medarbetare och fyra tillverkningsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå tar vi fram läkemedel som förbättrar och räddar liv.


Läs mer